Kaasboerderij met koeien, kalfjes, kippen, eieren en kaas

We gaan vandaag naar kaasboerderij “De Ossenwaard” in Werkhoven (www.de-ossenwaard.nl). Kaas kopen en rondkijken op de boerderij. En, wat leuk is, onze eigen kinderen gaan ook mee want op hun school is er een studiedag.

We nemen de landelijke weggetjes. Vanaf ons adres de Rademakersgilde 144 in Houten tot aan de Molenspoor 6 in Werkhoven.

We komen aan bij de boerderij. Wat is het hier ruim. En grote boerderijgebouwen. Stallen. Een tractor.

de-kinderherberg-gastouderopvang-de-kaasboerberij-de-ossenwaard-img_0754 de-kinderherberg-gastouderopvang-een-traktor-op-de-kaasboerderij-de-ossenwaard-img_0763

 

We lopen gelijk naar de koeien. Kan je die aaien? Aan de andere kant van de stal lopen de koeien zelf naar buiten. Ze mogen hier zelf kiezen wat ze doen; binnen of buiten. De kinderen durven met mij wel de stal in te lopen. De koe binnen ligt te herkauwen. Ze blijft gewoon liggen als we voor haar staan. een andere koe eet kuilgras. Dat ruikt gek.

de-kinderherberg-gastouderopvang-een-koe-op-kaasboerderij-de-ossenwaard-in-werkhoven-img_0764

We lopen langs een machine met hele scherpe tanden. Het lijkt wel de muil van een dier. Zelfs de stoere jongens vinden dat een beetje eng en zijn onder de indruk.

Ook is er een groot kippenhok op de kaasboerderij. De kippen zijn met veel. Ze kunnen binnen zijn en daar eten en eieren leggen in hun nesten. En ze lopen naar buiten. En er zijn heel veel eieren in de mand. Die kun je hier kopen. Kijk, een kip steekt zijn kop uit het gaas!

de-kinderherberg-gastouderopvang-kijken-naar-de-kippen-op-kaasboerderij-de-ossenwaard-in-werkhoven-img_0771 de-kinderherberg-gastouderopvang-eieren-op-de-kaasboerderij-img_0758

de-kinderherberg-gastouderopvang-een-kip-steekt-haar-kop-naar-buiten-img_0759 de-kinderherberg-gastouderopvang-de-kippen-op-kaasboerderij-de-ossenwaard-in-werkhoven-img_0774

Verderop op het erf is een kaaswinkel. Naast de winkel is er hier ook een museum en de kaasmakerij.

Het ruikt sterk in de winkel. En wat veel kaas! we mogen wat proeven en kopen een paar stukken kaas en wat eieren. Die gaan we thuis eten.

de-kinderherberg-gastouderopvang-de-kaaswinkel-van-kaasboerderij-de-ossenwaard-in-werkhoven-img_0788

Daag boerderij! Oh nee, eerst nog even naar de kalfjes toe. Ze zijn heel nieuwsgierig. Enne niet te vergeten trampoline springen! Natuurlijk.

de-kinderherberg-gastouderopvang-een-koeveuse-met-kalfje-op-kaasboerderij-de-ossenwaard-in-werkhoven-img_1666 de-kinderherberg-gastouderopvang-de-trampoline-op-kaasboerderij-de-ossenwaard-in-werkhoven-img_0785

 

warme groet,

Marlies Kannegieter

gastouder bij kleinschalige kinderopvang De Kinderherberg te Houten